Måndagen var en helt fantastisk dag. Vi började med en mysig frukost på hotellets uteplats. Fortsatte med en promenad ner till SuperMarket (motsvarande ICA) där vi köpte med lite frukt och kex. Tog vägen förbi souvernirbutiken så maken kunde köpa en solhatt även han. Och vidare till den vackraste båt jag sett. Thalassitra. En stor svart yacht med två master, byggd i trä. Nästan 20m lång och drygt 6m bred. Vi skulle åka på en guidad tur runt ön. Vi klev på båten, skrev upp våra namn på en lista och tog plats på soldäck, väl skuggat av uppspända tygstycken. Det fläktade en del, men inte mycket nog för att gå för segel.

Turen började utmed buktens östra kant, vi såg små fiskebyar där husen hade stora dörrar, för att kunna dra in båtarna. Såg katakomberna på avstånd, med Tripoti och Plaka ovanför. Fyndplatsen för Venusstatyn är på andra sluttningen, ska försöka ta oss dit med bil nån dag. I buktens mynning ligger en ö som grekerna tycker ser ut som en björn, fast vi tyckte mer den liknade Gävlebocken. Antar det beror på vinkeln man ser den ur.

Vi korsade sedan bukten och fortsatte på öns västra utsideskust. Vågorna gick höga, fast det inte blåste mycket. Eller höga, det var nog vi landkrabbor som tyckte det. Det gungade lite. Lilltrollet klarade sig fint, men maken tyckte det va jobbigt.

En bit ner på västkusten ligger ett ställe som kallas Sykia. Där är klippor i vitt, gult och svart med häftiga kontraster. Där stannade vi för att bada. Vi simmade, med lilltrollet bogserandes, genom en grotta, rundade klippan och tillbaka till båten. Älsklingen hämtade våra snorklar, men stortrollet orkade inte simma mer, så hon stannade vid båten. Vi andra tog ett till varv genom grottan och såg hur djupt det var. Massor av små fiskar, och säkert fler som jag inte såg. Jobbigt att inte ha full syn, jag borde VERKLIGEN skaffat linser innan den här resan!

När alla var uppe på båten igen ställdes det fram ett stort fat med frukt – vindruvor och meloner. Nån sorts grön melon jag inte kände igen, men som var underbar. Vi åkte vidare, jag smorde in trollen med solskydd på nytt och hann börja smörja in mig själv. Då var vi framme vid nästa stopp – Kleftiko. Det är massor av grottor där, små och stora. Namnet kommer från grekiskans Klepto som betyder tjuv. Tydligen var detta förr ett tillhåll för pirater som gömde sig i de stora grottorna. Med sina snabba båtar (tolv slavar som rodde lätta båtar) kunde de sedan ge sig ut mot de större fartyg som gick till och från Kreta.

Thalassitra låg för ankar medan kapten Stamatis tog med ett gäng passagerare på en grott-tur med en mindre båt. Vi åkte bl.a in i en grotta som kallades ”dragons cave”. Den var väldigt smal och lång och längst där inne vidgades den lite. Det mullrade från berget, lät som en drake låg och sov där. Samtidigt lyste det i vattnet av några alger. Maffigt!

Väl tillbaka vid Thalssitra badade vi igen. Stortrollet var fortsatt trött och orkade inte så mycket. Hon försökte snorkla men vågade inte inte riktigt. Lilltrollet vågade, men hennes cyklop var för stor och tog in vatten hela tiden. Så jag följde stortrollet till båten igen medan maken o lilltrollet snorklade bland stenar och klippor. De såg många spännande fiskar. Tillsammans simmade vi genom en grotta och tillbaka i en annan. Jag hade lilltrollet på släp. Hon hängde tag i mitt bh-band och gjorde bentag själv. Funkar väldigt bra att simma på det viset. Det var djupt hela tiden, men det salta vattnet gör det lätt att trampa vatten.

När vi badat klart serverades det lunch på båten. Vi var utsvultna och högg i oss rejält av den goda maten. Traditionell grekisk mat, jag har inte en aning vad det kan hetat, men vansinnigt gott.

Båten vände sedan hemöver igen. Vi stannade för en ny badstund vid Kalogries, ett härligt långgrunt ställe med bara sandbotten. Vattnet är helt klart, man ser botten hela tiden även utan snorkel. Älsklingen snorklade en stund medan jag o trollen satt i det varma vattnet inne vid stranden och bara njöt. Det var härligt varmt och soligt med lätta vågskvalp.
Det blev ytterligare ett stop på vägen hem, vid buktens västra kant, men då ville ingen bada. Vi satt kvar i fören på båten o bara hade det gott. Blev bjudna på stora bitar vattenmelon. Vi var nu ganska trötta och tog det lugnt.

Båten vände tvärs över bukten tillbaka till Adamas. Vi var trötta, men tog oss ändå en glass på glasscaféet. Har man lovat en glass om dan så har man. Vi tog vägen via Supermarket hem, köpte med oss tortellini och fetaost att ha till kvällen. Rejält trötta lagade vi mat och åt innan vi alla kröp till kojs o slockande.

Annonser